Vezir Vizör Şah Yazar

-Hülya Yalım yazdı.

Yorumsuz olmanın,sorunsuz olduğu anlamına geldiği bir dönemde, suya sabuna dokunmadan bir yaşam gütmek varken; hayatın basitten karmaşığa giden dikenli yolunu seçmek delilik olsa gerek…

Gelin görün ki; var olanla yetinmek eylemsiz bir yaşam tarzına eş değerdir bazı kişilere göre, hatta bu tarz yaşam deyim yerindeyse, tam bir klişe yaşamdır.

Bu nedenle eylemsiz üretimsiz bir yaşam, hayatın farklı bakış açısını yakalamış kişilerin tercih listesine hiçbir dönem, hiçbir vakit girmemesine şaşırmamalı…

Yazarvizor hayata farklı gözlerle bakmayı alışkanlık edinmiş, kişilerin kendi dünyalarında sakladıkları duygu ve düşünceleri ─biraz da dostları tarafından gelen istekle─ ihtiyaç fazlası düşüncelerin yer aldığı paylaşımlar sonucu, aranmadan bulundu denilirse, hiç abartılmamış olunur herhalde…

Aslında somutlaştırmaya yatkın bir kültürümüz olduğundan, görülenden yola çıkmayı seviyoruz.Renklerin tasvirinde bile bunu kullanmaktan geri durmuyoruz.Maviyi tanımlarken; mavinin civitini mi istersiniz  parlamentini mi bilmem camgöbeğini mi  turkuazını mı deme gereği duyuyoruz.

Fotoğrafta görsel bir sanat olduğundan, elbette somuttur. Ancak bu somutluk bazen bizi şaşırtırcasına, bildiğimizi tersinden öğretir  bazen.Bazen de her bir kareye anın ne denli önemli olduğunu gözler önüne sererken,diğer yandan da o anı yakalamanın ne denli bakış derinliği gerektirdiğinin önemini vurgular…

Ancak somut bir görseli yazı ile soyutlaştırmak için sadece anın önemini bilmek yetmiyor, gördüğünü söze dökecek hayal dünyasının yanı sıra geniş kelime dağarcığı da gerekiyor şüphesiz ki…

Bir fotoğrafa yazı yazmak kolay iş değil gerçekten. Dağın, yamacın, güvercinin, doğaya kendini sunmasını, fotoğraflar sayesinde görmek pekiala mümkündür lakin, yaşadığı anı ölümsüzleştirmek adına çektiği fotoğrafa, bir de yorum yapıp yazı yazıldığında, bu site sayesinde adeta o anı bizde yaşamış oluyoruz.

Bu da yetmezmiş gibi bu sunum sayesinde, vahşi doğanın engin zevkine hiçbir zorluk çekmeden, risk taşımadan varabiliyoruz.

Yazarın vizorunden çıkan bir fotoğraftan, yola çıkmak istiyorum.

Üstteki fotoğrafa çıplak gözle bakıldığında; dağ başında bir ağaç ve o ağacın  etrafını sarmış onlarca gelinciklerden oluşuyor, o kadar.. Ancak fotoğrafın derinliği dikkatle bakıldıkça ortaya çıkıyor..

Dağın başında bir ağaç ve o ağacın etrafındaki gelincikler,yaşamdaki tüm zorluklarla baş edilebilineceğinin örneği olmakla yetinmiyor sadece, aynı zamanda da; dikenli yollarda dikkatli yüründükçe, karşımıza çıkan irili ufaklı engebelerin aşılabileceğini, güzel olanın  kısıtlı koşullarda dahi olsa, parıltılarıyla kendini göstermekten geri durmayacağını da gösteriyor, bir bakıma…

Belki de onun da yaşama yorumu budur kimbilir…

Atlardan, fillerden, ziyade çiçeklerle böceklerle de zenginleşen, bu görüntülerle vezir vizor olsa da;  sözleri piyon edasıyla kullanan şah yazarın, hedef kitlesi duygu ve düşünce kalelerini sırasıyla düşüren seyircinin mest olup mat olması, artık an meselesidir.

Dolayısıyla yaşanan enstantaneleri yakalamak için, yetenekli olmak gerekir ama bu fotoğrafları konuşturmak için yetenek yetmez, deha gerekir.

Bu ve benzeri fotoğraflarla dünyamızı zenginleştirip, adeta sanal doğa müzesi havası yaratan, www.yazarvizor.com a Teşekkürler…

Hülya YALIM

Yorum yazabilirsiniz...