Kelebek Ömürlü Anemonlar İçin
Zemheri kış günleri sonrası güneşin dünyamıza göz kırptığı anda güneşin bu içten sıcaklığını kucaklayıp; hercai renk ve çeşitte açan Anadolumuzun Anemonlarıdır. Çiçeklenmeye kayalıklarda, yol kenarlarında, ormanda, güneşli yerlerde ya da hafif gölge habitatlarda 600 metrelerde başlayıp 3000 metrelere kadar devam ederler. Kökleri soğanlı olup, gövdeden çıkan yaprakları maydanozu andırır. Gövdesini dairesel saran, yüksük şeklindeki dalların arasından devam eden sürgünün ucunda 6 ya da 7 taçyapraklı kırmızı, pembe, mavi, mor, beyaz çiçek açarlar.
Anemonların bitki mitolojisindeki yeri şöyle anlatılır:
Afrodit’in aşığı Ares, Afrodit’ten öç almak için, Afrodit’tin himayesindeki Adonis’in başına vahşi bir domuz musallat eder. Adonis av sırasında bu domuzdan aldığı darbelerle yaralanır ve kan kaybından ölür. Söylenceye göre Adonis’in yarasından damlayan kandamlaları toprağa düştüğü yerde dağ laleleri oluşur.
Suriye’de Adonis her yıl ilkbaharda anılır. Suriyeli kadınlar saksılara Anemon tohumları ekerek ve bunları sıcak sularla sulayarak hızlıca filizlenmelerini sağlarlarmış. Filizlenen bu tohumlar toprağın yüzeyine çıkar çıkmaz ölürlermiş. Ardından ise Suriyeli kadınlar Adonis için ağıtlar yakarlarmış.
Ömürleri itibariyle kelebeklerin kısa yaşadıklarını kabul ederiz. Oysaki yaz ve kış kelebekleri olarak doğada her daim varlar. Anemonların ise doğada çok daha kısa bir süre yaşamaları söz konusudur.
Mevsim Anemon mevsimi ve kelebek ömürlü anemonlar için deklanşörlere basalım. Aslında birazda kendi ömrümüz için…
Yorum yazabilirsiniz...