SİİRT BATTANİYESİNİN AKREP KAPANI OLMA ÖZELLİĞİ
Dört bin yıllık uygarlıkların yaratmış olduğu; “Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan” Anadolu coğrafyasında; ağırbaşlılığı tüm dikkatiyle üstünde taşır, bu gri naif kent SİİRT. Naiftir çünkü kendi kendini yetiştirmiştir; geliştirmiştir ve saf kalmaya çalışmıştır. Birçok yöresel ürünü gibi naif sanat örneği olan Siirt battaniyesinde de olduğu gibi akıl ve yaratıcılık yüklüdür. Birçoğumuz bu battaniyeyi maalesef hak ettiği değerde kullanmasak bile armağanlar olarak sunarız eşimize dostumuza. Sizlere Siirt battaniyesinin pek bilinmeyen sadece bir kaç özelliğini anlatacak ve resimleyeceğim; Armağanlarımızın yanında bilgini de katık olması babında. Sizlerin de anlatmanız üzere… Siirt battaniyesinin ana üretim maddesi tiftiktir; tiftikte tiftik keçisinden üretilir ki Siirt ili iklim özellikleri itibariyle tiftik keçisi yetiştiriciliğine ve Siirt de coğrafik olarak esen elektrik yüklü rüzgâr çeşitliliği tiftiğin ayrıştırılmasına oldukça elverişlidir.
Siirt battaniyesinin saf ve kaliteli tiftik kıllarından üretilmiş olması Siirt battaniyesine doğal akrep kapanı olma özelliğini vermiştir. Bu da yıllarca Siirt battaniyesinin tercih sebeplerinden biri olmuştur. Öyle ki ülkemizin önemli biyologlarından Prof. Dr. Ali DEMİRSOY “Omurgasız Hayvanlar” kitabının 194. sayfasında bu özelliği şöyle açıklamıştır: “Köylüler yerlere keçi kılından yapılmış kilimler ve keçeler sermek suretiyle onların yaklaşmalarını önlerler. Büyük bir olasılıkla bu keçi kılları onların tarak organlarını rahatsız etmekte ve hayvan kıldan yapılmış örtüler üzerinde gezmeyi sevmemektedir.” Bende birkaç yıl önce Siirt battaniyesi üzerinde yine Siirt’te sıklıkla yaşama alanı bulan ‘’Bothus occitanus’’ türü akreple bu olguyu gözlemleri ile belgelemiştim. Dilerim vermiş olduğunuz battaniyelerin yanında bir de bu bilgileriniz bulunsun.
Bilginin verdiği gülümsemeyle kalın… :)) ve :))
SİİRT BATTANİYESİNİN TİFTİKTEN OLUŞAN DOĞAL DOKUSU
‘’Bothus occitanus’’ TÜRÜ ERGİN AKREP NORMAL KOŞULLARDA 5 CM CİVARINDA OLMAKTADIR.
‘’Bothus occitanus’’ TÜRÜ ERGİN AKREP SİİRT BATANİYESİNE DÜŞMESİNDEN HEMEN SONRA TİFTİK KILLARI AKREBİN KARIN BÖLGESİNDE YER BULUNAN TORAK ORGANINI RAHATSIZ ETMEYE BAŞLAMAKTADIR..
RESİMDEN DE ANLAŞILACAĞI ÜZERE AKREP BATANİYENİN
KILLARI ARASINDA PANİKLEYEREK DOLANMAYA BAŞLAMAKTADIR.
TİFTİK KILLARINA DOLANAN AKREP HAREKETSİZ VE ETKİSİZ HALE GELİRKEN BU DA SİİRT
BATTANİYESİNİN DOĞAL AKREP KAPANI OLMA ÖZELLİĞİNİ DOĞRULAMAKTADIR.
Yorum yazabilirsiniz...